2021.08.17.

Miről árulkodik egy kapcsolat kezdetének dátuma?

A pénz eszköz, vagy cél?

Munkám során egyre több olyan kapcsolat elemzéssel találkozom, ahol a kapcsolat kezdetének - megismerkedés, összeköltözés, esküvő - dátuma nagyon beszédes. Általában mindig az, de mostanában sok esetben ugyanaz a szám jön ki és minden alkalommal megegyezik a probléma is. 

38/11 kapcsolati szám megmutatja, hogy meg kell tanulni a kapcsolatban azt, hogy van valami más, ami fontosabb a pénznél. Át kell értékelni és meg kell tanulni, majd alkalmazni - vagyis bölcsebbé kell válni -, abban, hogy az anyagiakat hogyan használják fel. Adnak e egymásnak, megosztják e egymással? 

Az estek többségében, a válasz, hogy az egyik fél, biztosan nem adja bele a kapcsolatba a saját részét. 

A kapcsolatban csak egy kereső személy van

Ezzel nincs is baj, ha mondjuk ő az, aki otthon neveli a gyerekeket, ellátja a háztartást, vagy netán beteg. A betegség kivételével a “nemkereső”, a családi fészek melegét biztosítja és gondoskodik az utódok megfelelő ellátásáról, neveléséről. Nem kis feladat, bár sokan erre azt mondják, hogy "te csak úgy itthon vagy és nem keresel". Igen. Otthon van, de fizikailag kimerítő munkát végez ő is, viszont nem kap érte fizetést. Illetve amit kap hivatalosan, lássuk be, a hideg vízre nem elég. De ez már politikai probléma, amibe nem megyek bele. 

A gond akkor van, ha a kereső fél, nem hajlandó az előbb leírtakat tudomásul venni és nem ad pénzt a közös otthonukról gondoskodónak, illetve lekorlátozza és minden fillérrel elszámoltatja. Persze, van az a másik véglet, amikor az asszonynak a világ összes pénze nem elég, de most nem erről írok. 

Vannak esetek, amikor a kisgyerekekkel otthon levő anyukának annyi pénze nincs, hogy sürgős esetben a gyógyszert kiváltsa a gyereknek, vagy a reggeli kakaóhoz, egy liter tejet vegyen, miközben nem mély szegénységben élnek. Apuka nem osztja meg a családdal a pénzt, magának halmozza fel. 

Sok ember a pénzt nem eszköznek, hanem célnak tekinti. Akkor érzik jól magukat, ha dagad a bankszámlájuk, miközben a családtól megvonják azt, hogy részesüljenek belőle. Nem mennek sehova, nem költenek semmire - magukra sem. Fizikai fájdalmat jelent számukra, ha a pénzt ki kell adnia valamire, vagy meg kell osztania valakivel. 

Az egyik kevesebb pénzt keres, mint a másik

Ott vannak azok a kapcsolatok, ahol mindkét fél dolgozik, de az egyik kevesebbet keres. A másik tudja ezt, de itt is az a probléma, hogy ezt nem veszi figyelembe és csak az a legfontosabb, hogy ő, minél nagyobb anyagi biztonságot tudjon megteremteni magának, amit a társával nem oszt meg. Sőt elvárja, hogy a kisebb anyagiakkal rendelkező fizesse a költségek nagyobb részét, esetleg minden keresetét beáldozza a kapcsolatnak. Sajnos a nálam előforduló esetek többségében, ez a kapcsolat hölgy tagja. 

Azt látom, hogy ezek az emberek elhiszik, hogy egyedül nem tudnának megélni, ezért benne maradnak a kihasználós kapcsolatban. Főleg, ha a férfi még meg is erősíti benne, hogy nélkülem éhen halnál. Pedig, ha számolnának kicsit, rájönnének: lehet, hogy valamiről le kell mondania, vagy másik, jobban fizető állást, esetleg mellék jövedelmet kell keresnie,  de egyedül is meg tudna élni. 

A legtöbb ilyen elemzésben azt is látom, hogy a két fél kapcsolódása sem megfelelő, főleg érzelmi vagy intellektuális szinten nincs elfogadás, megértés. Sokszor több év eltelik, mire a másik alá becsatlakozott fél rájön, hogy ebből a kapcsolatból ki kell lépnie. Erre a legtöbbször egy betegség figyelmezteti.  

Összefoglalva:

Ezekben a kapcsolatokban az egyik fél, kiszolgáltatott helyzetben van. A pár otthon lévő tagjának, nagyon ritkán van lehetősége kilépni a kapcsolatból. A másik esetben valamivel könnyebb. A 38/11-es számmal rendelkező párkapcsolatok tanulnivalója, hogy a másikkal megosztom az anyagiakat, mert vannak dolgok, amik sokkal fontosabbak a pénznél, gyerekek, szeretet, feltételnélküliség, elfogadás, a másik felvállalása, egészség. De általában az, ami az egészet működtetné, a szeretet, hiányzik. 

Vegyük észre a jeleket, ne várjunk addig, amíg a sors rákényszerít arra, hogy átértékeljük az életünket. 

Az élet értékes, a legnagyobb ajándék, hogy élünk, fontosabb a világ összes pénzénél. 

Érdekel, hogy nálatok mi a kapcsolat fő programja? Jelentkezz egy konzultációra, ahol mindent átbeszélünk. 

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásaimról, iratkozz fel hírlevélre a cikk alatt.

Szeretettel várlak Facebook oldalamon is, ahol még több érdekességet találsz. 

Hírlevél feliratkozás

Az általam alkalmazott módszerek, technikák, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, gyógyszeres kezelést, ellátást, sem a pszichoterápiát. Nem vagyok orvos, pszichiáter vagy pszichológus. Nem gyógyítok, nem ígérek gyógyulást, de a legtöbb esetben megváltozik kliensem élete az általam használt technikák alkalmazásától.
© Copyright Hegyi Erika 2024 

Design & Sitebuild by Nikolett Gados

pencilmap-markersmartphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram