2021.08.12.

Érzelmi hideg személyiség - kronobiológia

Aki kifelé érzelemmentesnek látszik, az belül nagyon is sérülékeny. Olyan a lelkivilága, mint a pillangó szárnya: könnyen sérül és lehet, hogy soha többé nem tud repülni. 

A kornobiológiában három szintet vizsgálnunk: fizikai, érzelmi és szellemi területet. Azt nézzük, hogy a szülött, milyen adottságokkal, terhelhetőséggel rendelkezik. Sokféle lehet, de közülük a legérzékenyebbel foglalkozom most. 

Az érzelmi hideg típus nem véletlenül kapta ezt a jelzőt. Kifelé nem sok reakciót mutat. Öröm, bánat, szeretet, nem igazán látszik rajta. Ő az, aki nem tudja kimutatni az érzelmeit. Erre mondjuk, hogy olyan, mint a jégcsap. 

Pedig nem így van.

Ők nagyon is mély érzéseket élnek meg, csak belül. Befelé éreznek, nagyon intenzíven. Nem mutatják ki, mert félnek kiadni magukat, ugyanis annyira kevés érzelmi tartalékkal rendelkeznek az érzelmek feldolgozásához, hogy tartanak attól, hogy csalódnak, visszaélnek a bizalmukkal. Ezért inkább nem is beszélnek róla. Nem merik megélni az érzéseiket, elzárják. 

Miről ismered fel, hogy valakinek érzelmi hideg a személyisége?

  • Elvonulnak, magányosan, egyedül küzdenek meg a problémákkal.  
  • Nagyon éhesek a szeretetre, gondoskodásra.
  • Hajlamosak bárkihez kapcsolódni, akitől egy kicsivel több figyelmet, szeretetet kapnak, mint addig. 
  • Az a fontos, hogy ők szeretve érezzék magukat, az sem számít, ha nem tudják az illetőt viszont szeretni. 
  • Nem veszik észre azt sem, hogy ha éppen nem a legmegfelelőbb embert választották ki, ezért újabb sérülések, csalódások érik.
  • Nem mindig könnyű őket észre venni, mert a zárkózottságukat harsánysággal palástolják, kiegyensúlyozottnak tűnnek, sokat beszélnek.
  • Szeretnek a középpontban lenni, figyelmet kapni, így töltik magukat. 
  • Arról, hogy mi zajlik bennük, nem beszélnek, maximum csak egy általuk kiválasztott személynek. 

Hogy kezeld az érzelmi hideg személyiségű embereket?

  • Ők lelkileg nagyon sérülékenyek, csakis szeretettel és türelemmel lehet a közelükbe férkőzni.
  • Sürgetni nem szabad őket, hogy beszéljenek a problémáikról. 
  • A legjobb, ha biztosítjuk őket arról, hogy ránk mindig számíthatnak és, ha szeretnének beszélgetni, akkor mi itt vagyunk. 
  • Fontos, hogy kapcsolatban éljenek, az alkalmi partner nem nekik való. 
  • Mindenképp kell nekik valaki - általában egy személy -, akinek időnként elmondhatják a bennük zajló folyamatokat, hogy mivel küzdenek éppen.

Nekik olyan társra van szükségük, aki érti ezt az érzékenységet és meg tudja adni azt a mennyiségű és minőségű szeretetet, figyelmet, gondoskodást, amennyire szükségük van ahhoz, hogy a kevés érzelmi tartalék ne fogyjon el, folyamatosan töltődni tudjon. 

Kíváncsi vagy rá, hogy Te, vagy valamelyik hozzád tartozó személy milyen típus és hogy kezeld? Megmutatom, ha szeretnéd. 

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásaimról, iratkozz fel hírlevélre a cikk alatt.

Szeretettel várlak Facebook oldalamon is, ahol még több érdekességet találsz. 

Hírlevél feliratkozás

Az általam alkalmazott módszerek, technikák, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, gyógyszeres kezelést, ellátást, sem a pszichoterápiát. Nem vagyok orvos, pszichiáter vagy pszichológus. Nem gyógyítok, nem ígérek gyógyulást, de a legtöbb esetben megváltozik kliensem élete az általam használt technikák alkalmazásától.
© Copyright Hegyi Erika 2024 

Design & Sitebuild by Nikolett Gados

pencilmap-markersmartphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram