2022.03.28.

A legtisztább szeretet

“Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy ember fenntartás nélkül engedje szeretni magát. Bátorság, csaknem hősiesség. A legtöbb ember nem tud szeretetet adni és kapni, mert gyáva és hiú, fél a bukástól. Szégyelli, hogy odaadja, s még sokkal inkább szégyelli, hogy kiadja magát a másiknak, elárulja titkát. Azt a szomorú, emberi titkot, hogy szüksége van gyengédségre, nem tud meglenni nélküle.”

(Márai Sándor)

Több írásom is született a szeretetről, számomra nagyon fontos téma, hiszen minden kapcsolat alapja, mozgatórugója. Nem lehet egy lerágott csont, sok megközelítésből lehet és kell róla beszélni. 

Nagyon sok párkapcsolati problémával keresnek meg, többségében az érzelmek áramlásával vannak gondok, elakadások. 

Miért fontos a szeretet

A szeretettel a legnagyobb viharokat is át lehet vészelni. Lágyítja két ember kapcsolatát, tölti a lelket és rajta keresztül a testet is. Betegségek legjobb gyógyítója.

A szeretet legmagasabb szintje, a feltétel nélküli szeretet, ahol nem ítélkezel a másik felett, nem kötöd ki, hogy csak milyen esetben adsz vagy fogadsz be a másiktól. Látod a másik jó és rossz oldalát is, de elfogadod mindennel együtt és nem hánytorgatsz, nem utasítgatsz, hogy mit kell csinálnia, hogy kell kinéznie, milyen ruhákban járjon, hogy viselkedjen. Mindegy mennyit keres, milyen családból származik. Mindegy, hogy van e diplomája, mit dolgozik, milyen a politikai nézete. Egyszerűen csak szereted. Feltétel nélkül. Ilyenkor nem is az embert látod a másikban, hanem a lelkét. Jó esetben, a másik szintén így lát téged. 

Az igazi feltétel nélküli szeretet két lélek elfogadó, egymás számára ideális kapcsolódásával jön létre. Nem látnak túl a másik lelkén. A test csak egy ruha rajtuk. 

Amikor hiányzik az oda-vissza 

Van amikor egy irányú a szeretet áramlása, azt érzed, hogy elakadt a kapcsolat. Az elején jól működött, de aránylag rövid idő alatt eltűnt, amiről azt hitted, hogy így marad örökre, amiben tökéletesen érezted magad.  

Ilyenkor érdemes ránézni, a másik személlyel való kapcsolódásra, mert könnyen lehet, hogy érzelmi területen nincs köztetek feladat, vagy, ha van, akkor elutasítjátok egymást. 

Ezért tudott a kezdeti “rózsaszín köd” felszállása után előjönni a hiányérzet, és előtérbe kerülni az, hogy a másiktól mit nem kapsz meg. 

Elkezdődik az önfeladás 

Ilyenkor hajlamos vagy magadban keresni a hibát, hogy biztos valamit nem jól csinálsz. Túl kövér, sovány vagy. Nincs megfelelő iskolai végzettséged. Nem vagy elég jó, nem vagy szerethető, nem jó veled a szex, esetleg nem vagy elég gondoskodó, figyelmes stb. Elkezded magad megváltoztatni, feladni. Meg akarsz a másiknak felelni. Figyeled még jobban, hogy mire van igénye, még többet adsz. Lassan elveszted ÖN-MAG-ad, már nem hasonlítasz arra, aki voltál. Mindent feladsz, de amit visszakapsz, pont nem elég ahhoz, hogy vissza tudd tölteni azt, amit a másiknak adtál. 

Az ilyen kapcsolódásokba, ha sokáig csinálod, bele tudsz betegedni.  El kell gondolkodni azon, hogy megéri-e, érdemes-e benne maradni például csak azért, hogy legyen melletted valaki, elvágva magad egy sokkal jobb kapcsolat lehetőségétől.  

Megoldás lehet számodra is

Mindenkinek szüksége van a szeretetre. Születési adottságtól függően, különböző mértékben. Ha nem ennek megfelelően éled meg az igényedet, vagy nem úgy adsz, ahogy képességed van rá, könnyen felborulhat a születéskori egyensúly és testi, vagy lelki betegségekhez vezethet. 

Ezért fontos, hogy mindenki ismerje érzelmi terhelhetőségét, tartalékát, hogy mennyit tud adni és befogadni a szeretetből és mennyi csalódást, bántást, traumát tud feldolgozni és mindezt mennyi idő alatt. 

Több módszer segítségével meg tudom nézni az adottságaidat és átbeszéljük online vagy személyesen. Szükség esetén olyan technikák is a rendelkezésemre állnak, amivel a blokkokat, félelmeket, hozott mintákat, stb tudunk oldani, hogy újra megélhesd ÖN-MAG-ad. 

Ha kellek, keress meg, szeretettel fogadlak. ❤️

Szívesen olvasnád a legújabb írásaimat? Iratkozz fel hírlevélre a cikk alatt.

Szeretettel várlak Facebook oldalamon is, ahol még több érdekességet találsz.

Hírlevél feliratkozás

Az általam alkalmazott módszerek, technikák, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, gyógyszeres kezelést, ellátást, sem a pszichoterápiát. Nem vagyok orvos, pszichiáter vagy pszichológus. Nem gyógyítok, nem ígérek gyógyulást, de a legtöbb esetben megváltozik kliensem élete az általam használt technikák alkalmazásától.
© Copyright Hegyi Erika 2024 

Design & Sitebuild by Nikolett Gados

pencilmap-markersmartphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram